Söka jobb är ofta inte roligt och kan lätt bli en enorm belastning om det inte går vägen. Men därför är det också så viktigt att göra rätt redan från början och maximera din chans att få jobbet.

Vi har samlat lite tips här som kan vara väldigt bra att känna till för dig som vill förbättra din ansökan och göra processen så rolig och effektiv som möjligt.

Bemästra ditt CV och Personligt Brev

Dessa två ligger till grund för hela din ansökan och måste vara bra. Om du söker jobb på platsbanker så slåss du säkerligen med en stor mängd andra och det är viktigt att du inte faller mellan stolarna här.

Exakt vad ett bra CV ska innehålla beror på dina erfarenheter och utbildning. Visa upp till de tre senaste anställningar och vill du referera till fler så nämn hellre att det finns fler att få vid förfrågan. Anställningar brukar räcka med 1-2 av de senaste och mest relevanta till jobbet du söker.

Om du inte har någon tidigare anställning så har du kanske praktik eller lärande i arbete från utbildningen du gått. Även en tidigare ej relevant anställning kan här väga in som en stärkande effekt där arbetsgivaren får en referens för att bekräfta hur du är som person.

Personligt brev ska beskriva dig själv, vad som driver dig och varför du platser för anställningen du söker. Så du kommer bara kunna återanvända en del av detta för varje jobb du söker. Det är kritiskt att du sätter detta då ett anpassat personligt brev som tar hänsyn till företaget du söker hos kommer direkt lyfta dig över alla som missar denna bit.

Ett bra sätt för inspiration här är att ta en titt på exempel och mallar för personligt brev och det finns en mängd på denna sida:
https://skrivansokan.se/personligt-brev/

Sök inte bara jobb genom platsannonser

Inom vissa yrken så förekommer platsannonser mer än någon annan stans. Men i andra yrken är det kanske inte alls det som dominerar. Här kanske Head Hunters istället jagar rätt personer åt företagen och detta är väldigt vanligt inom IT-sektorn.

Om du känner att du verkligen behöver ett jobb så kan du vända dig till Head Hunters som kan hjälpa dig att hitta ett jobb åt dig. Dina valmöjligheter begränsas lite men du kan få en draghjälp och behöver inte konkurrera med lika många. Platser du bra för ett jobb så finns det en stor sannolikhet att du kan få jobbet.

I perioder när företagen skriker efter folk eller där det i alla fall sker många nyanställningar så kan du slå dig in framför Head Hunters genom att skicka in din ansökan till företag som passar dig bra. Om dessa företag planerar att anställa nya har du ett guldläge för det är inte omöjligt de då skipper att använda Head Hunters och tar in dig på intervju direkt för att se om du är lämplig.

Låt inte motgångar få dig att sluta

En del som söker jobb och får motgångar i form av att efter flera veckor inte lyckas få något jobb kan lätt ge upp. Jobba istället på att förbättra din position.

Be vänner och andra att titta på ditt personliga brev och CV. Vad finns där att förbättra? Hur uppfattar de dig?

Kanske har du fler idéer på hur du skulle kunna utforma ditt CV eller personliga brev. Prova att använda ett annat upplägg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.